top of page

Eurostarchin viljelyohjeet

Eurostarch on viljelyvarma ja korkean mukulasadon tekevä tärkkelysperunalajike.

Vaatimukset maalle: Keskinkertaiset vaatimukset maanlaadulle. Paras mailla, joista ei mobilisoidu myöhäistä typpeä kovin paljoa. Eurostarch kestää kuivuutta hyvin.

Istutus: Ostosiemen tulee tyhjentää suursäkeistä heti saapumisen jälkeen ja siemenet tulee säilyttää ilmavissa kuivissa olosuhteissa.


Eurostarchin alkukehitys on nopea ja varsisto kasvaa nopeasti. Siemen kannattaa idättää hyvin.

Muokkauskerroksen tulisi olla n. 30 cm ja istutussyvyys on normaali. Istutustiheys 38.500 kasvia/ha (32-33 cm). Jos siemen on isoa, voi istuttaa melko harvaan.

Lannoitus: N: Eurostarchin typentarve on normaali. Viljelyksellä kannattaa antaa lisäksi 1-2 kertaa NPK-lehtilannosta mukulan muodostuksen jälkeen, jotta se jaksaa kasvattaa mukulat riittävän kookkaiksi.


K: Riittävällä kaliumin saannilla parannetaan perunan kuivuuden- ja kuumuudenkestävyyttä. Liian myöhään annettu kalium voi kuitenkin vähentää tärkkelyspitoisuutta. Kalium auttaa kuoren kehittymisessä ja näin ollen vähentää tautiriskiä ja parantaa varastosäilyvyyttä.


Ca: Huolehdi maan riittävästä kalsiumista. Se parantaa perunan kestävyyttä tyvimätää ja muita bakteeritauteja vastaan. Kalsiumlannoitus vaikuttaa mukulan solurakenteen vahvuuteen ja tärkkelyspitoisuuteen positiivisesti. Kun perunalle annetaan kalsiumia, on myös huolehdittava magnesiumin ja kaliumin saannista, jotta ravinteiden tasapaino säilyy maassa ja kasvissa.

Kasvinsuojelu: Hyvän sadon ja tuotteen laadun varmistamiseksi siemenen peittaaminen perunaseittiä vastaan on suositeltavaa.


Eurostarch on hyvin kasvitauteja kestävä. Se kestää keltaperuna-ankeroisen rotuja 1 ja 4 ja sillä on muutenkin laaja tautikestävyys; kestää hyvin viruksia, rupea, bakteerimätiä, seittiä ja ruttoa.


Tekee vankan hyvin pystyssä pysyvän kasvuston, joka peittää rikkakasvit tehokkaasti alleen.


Säännöllinen ruttoruiskutusohjelma on suositeltavaa.


Suositellaan käytettäväksi lehtipoltteelta suojaavia aineita

Sadonkorjuu: Tyypillinen tärkkelyspitoisuus on noin 19-21%. Eurostarch tekee runsaan mukulasadon ja sitä kautta tärkkelyssaanto on myös korkea.


Nosto tulisi tehdä kuivalla säällä ja nostaa luontaisesti mahdollisimman pitkälle tuleentunutta perunaa. Eurostarch on hieman herkkä kolhiintumiselle, joten hellävarainen nosto on suositeltavaa. Kolhut perunan kuoressa lisäävät yleisesti sieni- ja bakteeritautien (esim. fusarium ja tyvimätä) riskiä ja huonontavat varastosäilyvyyttä. Hyvälaatuisena Eurostarch kestää välivarastoinnin. 

HUOMIOI ERITYISESTI:

  • siemen saa olla itänyttä

  • ei multaville maille

  • hellävarainen nosto


Eurostarch_viljelyohje
.pdf
Lataa PDF • 589KB
EUROPLANT_istutustiheys_tarkkelysperuna
Lataa • 150KB
Tärkkelysperuna_viljelyohje
.pdf
Lataa PDF • 1.20MB


Comments


bottom of page