top of page

Amadon viljelyohjeet

Amado on laajan ankeroiskestävyyden omaava tärkkelysperunalajike. Sillä on kestävyyttä niin keltaperuna-ankeroista kuin valkoperuna-ankeroistakin vastaan. Se on satoisa ja korkeatärkkinen lajike ja muodostaa tärkkelyksen aikaisessa vaiheessa.

Vaatimukset maalle: Keskinkertaiset vaatimukset maanlaadulle. Eurostarchiin verrattuna soveltuu hieman raskaammille tai multavammille maille.

Istutus: Ostosiemen tulee tyhjentää suursäkeistä heti saapumisen jälkeen ja siemenet tulee säilyttää ilmavissa kuivissa olosuhteissa.


Amadon alkukehitys on nopea. Siemen kannattaa idättää hyvin. Onnistunut idätys ja pääidun vallitsevuuden purkautuminen lisää mukulalukumäärää.


Muokkauskerroksen tulisi olla n. 30 cm ja istutussyvyys on normaali. Istutustiheys 42.000 kasvia/ha (30 cm). Tarkemmat ohjeet löydät ”Taimivälisuositukset tärkkelysperuna” -taulukosta kotisivuiltamme.

Lannoitus:

N: Tilan normaali typpilannoitusmäärä. Viljelyksellä kannattaa antaa lisäksi 1-2 kertaa NPK-lehtilannosta mukulan muodostuksen jälkeen.


K: Riittävällä kaliumin saannilla parannetaan perunan kuivuuden- ja kuumuudenkestävyyttä. Liian myöhään annettu kalium voi kuitenkin vähentää tärkkelyspitoisuutta. Kalium auttaa kuoren kehittymisessä ja näin ollen vähentää tautiriskiä ja parantaa varastosäilyvyyttä.


Ca: Huolehdi maan riittävästä kalsiumista. Se parantaa perunan kestävyyttä tyvimätää ja muita bakteeritauteja vastaan. Kalsiumlannoitus vaikuttaa mukulan solurakenteen vahvuuteen ja tärkkelyspitoisuuteen positiivisesti. Kun perunalle annetaan kalsiumia, on myös huolehdittava magnesiumin ja kaliumin saannista, jotta ravinteiden tasapaino säilyy maassa ja kasvissa.

Kasvinsuojelu: Seitintorjunta on Amadolla tärkeää. Hyvän sadon ja tuotteen laadun varmistamiseksi siemenen peittaaminen perunaseittiä vastaan on suositeltavaa.


Amado on hieman herkkä Metributsiinille (Senkor ym.) taimettumisen jälkeen. Jos sitä on välttämätön käyttää, se on jaettava kahteen käsittelykertaan 0,25 l/ha 4-5 päivän välein.


Amado on arka lehti- ja mukularutolle. Säännöllinen ruiskutusohjelma tulee aloittaa riittävän aikaisin ja pitää ruttosuoja yllä koko kasvukauden ajan.

Sadonkorjuu: Amado muodostaa tärkkelyksen aikaisessa vaiheessa. Sen tyypillinen tärkkelyspitoisuus on noin 20-21%.


Nosto tulisi tehdä kuivalla säällä ja nostaa luontaisesti mahdollisimman pitkälle tuleentunutta perunaa. Amado on helppo ja nopea nostaa koska se irtoaa varresta hyvin. Turhaa vaurioittamista tulee kuitenkin aina välttää. Kolhut perunan kuoressa lisäävät yleisesti sieni- ja bakteeritautien (esim. fusarium ja tyvimätä) riskiä ja huonontavat varastosäilyvyyttä. Hyvälaatuisena Amado kestää välivarastoinnin.


 

HUOMIOI ERITYISESTI:

  • siemen saa olla itänyttä

  • torju seitti

  • herkkä Senkorille

  • muista ruttosuoja

Amado_viljelyohje
.pdf
Lataa PDF • 488KB
EUROPLANT_istutustiheys_tarkkelysperuna
Lataa • 150KB
Tärkkelysperuna_viljelyohje
.pdf
Lataa PDF • 1.20MB


Comments


bottom of page