top of page

Tarkista perunan kaliumtarve

Peruna tarvitsee kaliumia koko kasvukauden ajan. Peruna myös käyttää kaiken saatavilla olevan kaliumin tehokkaasti, joten sitä on mahdollista antaa myös liikaa. Yleensä kaliumin lisälannoitus kasvukauden aikana tulee tarpeeseen, mikäli viljavuuslukemien perusteella kaliumin tarve on siemenperunalla yli 160 kg/ha.

Kalium vaikuttaa perunan vedenottokykyyn. Etenkin kuivissa olosuhteissa kalium tulee tarpeeseen helpottaen perunan kasvua. Tasapainoinen kaliumlannoitus parantaa perunan varastointi- ja käsittelykestävyyttä.

Etenkin Afralle ja jauhoisille lajikkeille yleensäkin tulee antaa riittävästi kaliumia, sillä se vähentää perunan mustelmoitumista sekä muuta tummumista. Lisäksi kalium vähentää kuiva-ainepitoisuutta, eli sen avulla voidaan hillitä liikajauhoisuutta.

Liika kalium voi haitata muiden ravinteiden ottoa sekä se voi viivästyttää tuleentumista tai kasvattaa mukulakokoa.

Lisätietoja Heidi Istolahti p. 050 525 0051

bottom of page