top of page

Tärkkelyksen mittaamisella on merkitystä

Perunan kuiva-ainepitoisuus vaikuttaa suoraan perunan käyttölaatuun niin ruoka- kuin teollisuustuotannossakin. Lajike on tärkein tärkkelyksen määrään vaikuttava tekijä, mutta myös kasvupaikan ravinne- ja kosteuseroilla sekä kasvukauden lämpösummalla on merkitystä tärkkelyspitoisuuden muodostumiselle.

Jauhoisilla lajikkeilla mustelmoitumisherkkyys käsittelyssä nousee, jos tärkkelyspitoisuus on liian korkea. Esimerkiksi Afran optimaalinen tärkkelyspitoisuus on 17-18 %, jos tärkkelyspitoisuus nousee korkeammalle, se on herkempi mustelmille noston, lajittelun ja pakkaamisen aikana. Vastaavasti joillain kiinteämmillä lajikkeilla on tärkeää seurata, että saavutetaan tietty minimitärkkelys ennen sadonkorjuuta. Jos tärkkelys jää liian matalaksi, voi perunaan muodostua makea maku, varsinkin pidemmässä varastoinnissa. Marabel on esimerkki lajikkeesta, jossa tärkkelyksen olisi hyvä nousta yli 11 %, jotta varmistetaan sen hyvä säilyvyys ja käyttölaatu. Teollisuuteen toimitettavalla perunalla kuiva-ainepitoisuus voi vaikuttaa esimerkiksi öljyn imeytymiseen paistetuissa tuotteissa tai keitetyn perunan koostumukseen.

Finpomilla on myynnissä vielä muutama manuaalinen tärkkelysvaaka. Tilaa vaaka hintaan 475,00 Eur, niin se on sinulla valmiina ensi kesän tuotantoa varten.

bottom of page