top of page

Hyviä tuloksia Kristiinankaupungin lajikekokeessa

Jo monena vuonna peräkkäin järjestetty lajikekoe Kristiinankaupungissa osoitti jälleen Finpomin suosituimpien lajikkeiden sadontuottokykyä. Koe istutettiin kohtalaisen myöhään toukokuun lopussa. Kasvustot taimettuivat vasta kesäkuun loppupuoliskolla ja paras valoisan aika kesäkuussa jäi kasvustoilta hyödyntämättä. Halla kävi jo 7.9. Näistä syistä kasvupäiviä ei ollut kovin runsaasti ja paras mikä varmasti verotti joidenkin lajikkeiden satoa. Loppunosto kokeella tehtiin 4.10. Siinä Jellyn sato oli kuitenkin 69 t/ha ja Marabelin 62 t/ha. Bellarosan sato oli myös hyvä, 56 t/ha. Afran ja Belanan sato jäi edellisistä hieman vaatimattomammaksi, Afralla 47 t/ha ja Belanalla 46 t/ha.

Afra kuitenkin ehti muodostaa tärkkelystä niin, että se oli kilpailevista jauhoisista lajikkeista paras 15,5 % tärkkelyksellä. Lyhyt kasvuaika verotti joidenkin muiden lajikkeiden tärkkelyksen muodostumista, esimerkiksi Marabelilla, Jellyllä ja Belanalla tärkkelys jäi niille tyypillistä alhaisemmaksi. Uuniperunalajike Bellarosa muodosti lajikkeelle ominaisesti vähän mukuloita, mutta ne olivat kokeen kookkaimpia, 68 % oli yli 65 mm kokoluokassa ja 28 % 50-65 mm kokoluokassa. Tästä huolimatta Bellarosassa ollut yhtään onttoja mukuloita!

bottom of page